Договор о субвенционисању смештаја старијих лица у приватне лиценциране домове

Удружење приватних установа социјалне заштите, домова за смештај одраслих и старијих постигло је договор са надлежнима из Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања о субвенционисању смештаја наших најстаријих материјално угрожених суграђана без ближих сродника у приватне лиценциране домове за одрасла и старија лица.

У кабинету министра Александра Вулина нам је потврђено да је елиминисање тзв. „листа чекања“ за смештај у геронтолошке центре, где у сваком тренутку на смештај чека између 500 и 600 старијих лица, у самом врху међу приоритетима надлежног министарства. Како је договорено, смештај старијих лица која чекају на слободно место у неком од геронтолошких центара реализоваће се посредством органа старатељства и самог удружења организованим смештајем ових лица у приватне лиценциране домове широм Србије који располажу слободним капацитетима. Такође, потврђено нам је да су материјална средства за ову намену већ опредељена у буџету Републике Србије.

Удружење изражава задовољство овако постављеним приоритетима надлежног министарства. Ми сматрамо да ће ово бити велики корак у развоју система социјалне заштите наше земље, будући да ће услуге социјалне заштите постати далеко доступније нашој најстаријој популацији. Овај поступак је, такође, и велико признање за само удружење, али и за све пружаоце услуга социјалне заштите који су лиценцирали своје установе према стандардима које је прописало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.