Корона се муњевито шири у домовима за старе и установама социјалне заштите (kurir.rs)

У установама социјалне заштите корону има већ 198 корисника и 119 запослених. Највећа жаришта у домовима „Топаловић“ и „Карабурма“ са по скоро 50 инфицираних

Корона се муњевито шири у домовима за старе и установама социјалне заштите у Србији, где је сада заражено 198 корисника, што је скоро 30 пута више него пре две недеље, тачније 20. октобра, када их је било свега седморо позитивних. Истовремено је и број заражених запослених порастао са 11 на 119.

Посматрајући податке Министарства за рад и социјална питања, корона је већ ушла у чак 54 од укупно 310 приватних и државних домова и установа социјалне заштите, а пре само две недеље била је у 11.

.
.
.

Радослав Миловановић, председник Удружења приватних установа социјалне заштите, домова за смештај одраслих и старих, оцењује за Курир да је упркос погоршању епидемиолошке ситуације у земљи ситуација „доста стабилна“.

– Имамо свега три дома са већим бројем оболелих корисника, од којих се само једна особа опоравља у болници и, срећом, нема преминулих. У дому „Топаловић“ корона је ушла с пацијентом који се вратио са хирургије и имао негативан PCR тест, али се након неколико дана испоставило да је ипак позитиван – рекао је Миловановић и додао да дом „Милидом лукс“, у коме је било заражено 35 људи, већ излази из 14-дневног карантина:

– У дому „Свети Никола“ свих 33 корисника је заражено, а сви имају веома слабе симптоме или су без них. Инспекцијски надзор ће утврдити зашто је толика зараза у том дому. Тешко је старијим људима забранити да се окупљају у заједничким просторијама или да комуницирају међу собом. У дому „Вива“ је корону донео заражени ложач и тамо је око 25 инфицираних људи, али су сви добро.

Комплетан текст можете прочитату на kurir.rs