Корона вирус је ЗАВИО У ЦРНО старачке домове у Шпанији, САД и Италији, а сада најстаријима ПРЕТИ И У СРБИЈИ

Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе, рекао је за N1 да су се добро организовали и да се у домовима поштују строге процедуре, као и да се, уколико се појави вирус, заражени одваја од незаражених, пребацује у болницу, док остали иду у изолацију.

Уколико се зараза појави међу корисницима, заражени се одвајају од незаражених. Сви заражени се возе у болнице, у адекватне здравствене установе, а они који остају у дому, остају у изолацији, у коју апсолутно нико не може да уђе ни да изађе. Уколико се у тих 14 дана неко од људи у изолацији покаже као позитиван – наставља се изолација нових 14 дана, након евакуације откривеног зараженог – објаснио је Миловановић.

Он је нагласио да у приватним домовима има довољно запослених, истичући то да у овој ситуацији “ниједан дом није напуштен, да нико није дао отказ, није отишао на боловање”.

Више од 3.000 људи ради само у приватним домовима, а ситуација је, када се погледају друге земље Европе, у Србији, по том питању, добра. Добро смо се организовали, запослени се смењују на 14 дана, а унутар домова смо забарикадирали да вирус не уђе и не изађе. Размењујемо искуства, постоје строге процедуре, добијамо и инструкције које понављамо запосленима сваког другог дана – рекао је председник Удружења приватних домова за старе.

Подсетимо, и приватни домови за старе морају да се придржавају свих правила која важе за државне, односно – сви су лиценцирани по истом правилнику. И за све њих је задужено Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Комплетан текст прочитајте на blic.rs