Миловановић: Хитна помоћ није хтела да превезе штићенике из приватних домова

Радослав Миловановић из Удружења приватних домова за старе изјавио је у Дану (N1 TV) да се у појединим случајевима дешавало да Хитна помоћ није хтела да превезе штићенике из приватних домова социјалне заштите.

„Одговор Хитне помоћи је био да тренутно нису у могућности да превезу, чак је било одговора да они имају такво наређење. Да ли су желели таквим изговором да себе оправдају или заиста постоји неко наређење, немам поуздане информације, али знам за случајеве који су баш такви били“, казао је он.

Миловановић наводи да су приликом таквих позива запослени у Хитној помоћи веома брзо прекидали разговоре, као и да је предат допис надлежним министарствима о том проблему, али никакав одговор до сада нису добили.

„До сада су се мање-више увек појављивали проблеми са Хитном помоћи. Неки пут неће да дођу када одговара кориснику, други пут неће да изнесу или унесу корисника, али ја увек мислим да су то приватна, лична незадовољства појединаца, не верујем да је то системски. Ова држава је доста тога изузетно добро урадила, и не могу да верујем да је системско наређење да не може да се вози један корисник из приватног дома“, навео је Миловановић.

Када дође до такве ситуације, постоје одређени број санитетских возила у Београду и неке фирме врше услугу превоза штићеника.

„Једноставно, плаћамо из својих сопствених буџета, мада ни до њих некада није лако стићи, јер су пребукирани. Након тога, имамо проблем да ли ће болница да прими тог одређеног корисника, да ли је позитиван или негативан, да ли имамо тест на антитела… Пуно проблема има. Јасно ми је да ником није лако, али апелујем на мало више сарадње, да будемо мало отворенији“, поручује он.

Комплетан текст можете прочитату на rs.n1info.com