После распада СФРЈ остварена прва сарадња два система социјалне заштите Р. Србије и Р. Словеније

На иницијативу нашег удружења колеге из Словеније су нам биле у гостима као представници удружења свих домова за стара и инвалидна лица и јединог таквог у Р. Словенији. Организовали смо посету новоотвореном Дому Беле Пчеле на Авали где смо желели да покажемо колегама да и код нас има домова последње генерације. У видео запису смо показали и многе друге домове широм Србије који испуњавају најстрожије стандарде ЕУ. Спремни смо за развијање социјалног туризма за шта су и наши гости више него заинтресовани.

Одржали смо састанак са представницима МИНРЗС, завода за социјалну заштиту и осигурање, герентолошког друштва, асоцијацијом центара за социјални рад и управним одбором нашег удружења. Седам представника удружења Р. Словеније који су руководиоци у државним и приватним домовима су нам пренели своја искуства и информације од значаја.

Упоредили смо у кратким цртама Закон о социјалној заштити, правилник о лиценцирању и ближим условима, обавезе домова према Закону о ППЗ-у и односа других ресора према систему социјалне заштите.

Очигледно је да су пре нас унапредили многе ствари и своју позицију на тржишту, изједначили државни и приватан сектор, обезбедили обавезно здравствено осигурање свим својим корисницима. Веома су спремни да нам објасне начине како су успели у свим својим намерама како би и ми на сличан начин деловали у будућности.