Трагом црног нишког сценарија: Колико су безбедни домови за старе широм Србије

Због непоштовања мера заштите од корона вируса, у Геронтолошком центру у Нишу од тог вируса је оболело 140 корисника и четворо запослених, а директор је осумњичен за тешко кривично дело против здравља. Вођени тим забрињавајућим сценариом, покушали смо да сазнамо колико су безбедне остале установе и домови за старе широм Србије.

Осврћући се на нишки сценарио, председник Удружења приватних установа социјалне заштите Радослав Миловановић, рекао је за Спутњик да приватни домови вец́ чине све што могу да заштите кориснике и запослене, и да, евентуално, могу да буду још опрезнији.

„Ја не могу да судим о томе, али, колико медији кажу, тамо је било много пропуста. Дозвољено је много тога што је по налогу Министарства забрањено, као што је улазак и излазак оних који нису тамо запослени. Те мере су у приватним установама одавно спроведене у дело. Врло често се чујем са неким домовима, а имамо и Viber групе у којима размењујемо сва искуства и информације“, рекао је Миловановић.

Он додаје да инструкције Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања стижу из часа у час, и да их приватни домови спроводе.

Милановић каже да рад приватних домова контролише управо то Министарсво, али напомиње да је у свим домовима тренутно забрањен улазак и излазак свима, осим запосленима и лицима са посебном дозволом.

„Свако ко жели да уђе у државни или приватни дом за старе, мора да тражи сагласност Министарства. Једини који могу да уђу без те сагласности су Хитна помоћ, лекар судске медицине и, евентуално, погребник, а и за њих постоји протокол. Сви морају да уђу са скафандерима, каљачама, капама, дуплим маскама, дуплим рукавицама, визирима“, објашњава Миловановић.

Комплетан текст погледајте на rs-lat.sputniknews.com