Извештај са састанка у Палати Србије коме је присуствовао и министар Зоран Ђорђевић

Удружење приватних Установа социјалне заштите са одређеним бројем  представнка приватних домова је имало нови састанак у Палати Србије са министром Зораном Ђорђевићем. Састанку су присуствовали државни секретар Ненад Нерић, помоћник министра у Сектору за бригу о породици и социјалној заштиту Слађана Чабрић, инспектор Миодраг Тасић.

Разговарало се о унапређењу досадашње сарадње и будућим плановима како би се најстаријима обезбедили још квалитетнији услови живота, као и о начину за спровођење вакцинације корисника и организацији посета у току тренутне епидемиолошке ситуације.

Министар Ђорђевић навео је да се ресорно Министарство, у оквиру своје надлежности, залаже да најстаријим грађанима Србије обезбеди све оно што је неопходно за достојанствено старење, као и да сарадња са приватним институцијама може у многим сегментима томе да допринесе. Посебно је нагласио неопходну категоризацију домова који би се по сврставању у категорије квалитета ислуга лакше и боље позиционирало на тржишту. Додела припадајуће категорије дому ће бити пре свега потврда легалног рада чиме ће се нелегални лакше препознавати код потенцијалних корисника.

Изградња нових, али и реконструкција већ постојећих домова за старе један су од начина којим се показује да заиста желимо да наши најстарији грађани живе у најбољим условима и да имају адекватну негу, изјавио је министар.

Такође, један од видова унапређења сарадње свакако је и потписивање Оквирног споразума о сарадњи са приватним домовима где имамо обећање за прихватање повећање цене смештаја у наредним годинама.

Причало се о наставку рада радне групе по питању ППЗа са представницима министарства и удружења уз стручни подршку прифесора са машинског  факултета где је дата пуна подршка у наставку рада групе и решавању проблема са којим смо се сусрели у протеклом периоду.

Министар Ђорђевић је навео да је веома битно искоренити све оне домове који раде на црно, односно који раде без дозволе, и оних који раде у сивој зони, јер осим што другим установама представљају нелојалну конкуренцију, они корисницима не пружају сигурност и услове које треба да имају. Према његовим речима, доношењем новог Закона о социјалној заштити, који ће бити заснован на стручној пракси и искуству, и у чему ће Удружење добити позив за активно учешће у радној групи за изношење својих ставова, систем социјалне заштите ће се такође додатно унапредити.  

Министар Ђорђевић је позвао представнике  приватне домове на активну сарадњу са Удружењем и да се сва непопходна питања и проблеми решавају кроз рад истог. Овим путем позивамо све домове који до сада нису нашлим за сходно да се несебично боре за заједничке интересе свих пружаоца услуга у систему социјалне заштите кроз чланствио у Удружење приватних установа социјалне заштите. Преко 70% домова су активни чланови што је инпозантан број али смисао удружења је да се чује глас и мишљење свих власника и стручних радника како би заједничке цилјеве остварили на што бољи начин.