Заштитник грађана разговарао са власницима приватних домова за старе

Заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је са власницима приватних домова за бригу о старим особа који су му пренели да највише проблема имају са дужином трајања поступка лиценцирања и постојећом пореском регулативом и најавио да ће контактирати надлежно министарство како би се сагледали сви могући проблеми које имају.

„Од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања тражићу да ме обавесте о свему на шта су указивали власници приватних домова како би услови рада били једнаки за државне и за приватне домове и корисницима обезбедио највиши ниво услуга“, рекао је Пашалић на састанку са члановима Удружења приватних установа социјалне заштите, домова за смештај одраслих и старијих.


Пашалић је навео да је Институција Заштитника грађана примила мали број притужби на рад домова за старе, док је више притужби било на рад органа које по закону има надлежност да контролишемо, пре свих Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које је задужено за контролу установа социјалне заштите.

„Заштита старих особа, као што сам раније најавио, биће наш приоритет како у државним и приватним домовима за бригу о старим особама тако и у њиховим породицама. То су наше мајке, очеви, други блиски сродници, и сви заједно имамо обавезу и дужност да им обезбедимо достојанствен третман у старости где год да је проводе, било у дому било код куће“, истакао је Пашалић.

Заштитник грађана, између осталог, има мандат да превентивно контролише рад социјалних установа, што подразумева да посете обавља без најаве у било које доба дана и ноћи јер је у фокусу нашег рада заштита и унапређење положаја две најугроженије категорије друштва – деце и старих, навео је Пашалић.

Председник Удружења Радослав Миловановић је указао да су проблеми са којима се сусрећу, пре свега компликован и дуг процес лиценцирања и постојећа пореска регулатива, проблеми целог нашег друштва али и старих особа којима је такав смештај потребан, те да је неопходна боља сарадња и подршка државе како би се унапредио њихов рад.

Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе

Чланови удружења пренели су да имају проблема и са нелојалном конкуренцијом коју стварају нелегални домови за старе што су пријављивали ресорном министарству јер њихов рад и квалитет услуга нису под контролом надлежних инспекција а најстарији корисници могу бити посебно угрожени.

Представници удружења су указали и на проблем са извештавањем медија о проблемима које имају у раду и истакли да када неки случај доспе у јавност подаци који се пласирају у јавност углавном нису проверени чиме се утиче на репутацију и пословање свих приватних домова који брину о најстаријима.

Комплетан текст преузет са сајта ombudsman.rs