ЗАШТО СТАНАРИ ПРИВАТНИХ ДОМОВА МОРАЈУ ДА СЕ ПРЕСЕЉАВАЈУ У ДРЖАВНЕ? Стручњак објаснио ко је починио грешку и наштетио старијима

Станаре приватних домова за старе којима је држава донедавно дотирала смештај, сада пресељавају у државне установе широм Србије. Све ово се догађа, како наводе у Удружењу приватних домова за старе јер није потписан нови оквирни споразум о субвенцијама за смештај у приватном сектору са Министарством за рад, а стари је истекао.

Како су корисници приватних домова та старе реаговали на ову одлуку и како се она одражава на њихов живот у новим условима.

За телевизију Курир је о овој теми говорио Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе.

И младима када се селе и мењају неку навику није лако, а камоли неком старијем. Старија особа проведе у некој установи неко време, упозна људе, упозна околину, своју собу, навике и онда преко ночи нешто што престане да важи. Направљена је велика грешка и велики пропуст. Једини у региону имамо тако нешто. Влада је сваке године намењивала новац из буџета. Ово што се десио пропуст на нижем нивоу је велика грешка. А тај конкурс није ни обавезујући – рекао је Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе.

Грешка је да се један оквирни споразум, нешто што је добро урађено у прошлости, да неко други из не знам ког разлога укида. Мислим да ће ово што смо изашли у медије уродити плодом, али ми је жао што је до тога морало да дође уместо да ми обратимо, а обраћали смо се много пута – додао је Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе.

Текст и слика преузети са kurir.rs